ΓΙΩΤΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ

ΓΙΩΤΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ - ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ…

Αγαπητοί φίλοι, με λύπη σας ενημερώνουμε πως η κυρία Καλογερά δεν είναι πλέον κοντά μας.

Πήγε στην χώρα των Αγγέλων ανήμερα του Πάσχα.

Η κηδεία της έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο την Παρασκευή 6/5/2016, στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ…

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ…

Ο κόσμος των παραμυθιών είναι διάχυτος από συμβολικές έννοιες, τις οποίες οι περισσότεροι γνωρίζουμε. Ακριβώς αυτές είναι που θα διαχειριστούμε εδώ.

Μία φορά και έναν καιρό, ένα μυθικό βασίλειο, που το ονόμαζαν ζωδιακό κύκλο ήταν χωρισμένο σε δώδεκα μεγάλους νομούς. Σε δύο από αυτούς βασίλευαν ο Βασιλιάς και η βασίλισσα, δηλαδή ο Ήλιος και η Σελήνη. Στους υπόλοιπους δέκα υπήρχαν τα παιδιά τους. Τα πιο τυχερά από αυτά ήταν τα δύο τα νεότερα, ο Ερμής που είχε ένα εξαιρετικό μυαλό και η Αφροδίτη που ήταν πολύ όμορφη. Για αυτά τα δύο παιδιά του ο μεγαλοπρεπής γονιός έτρεφε ξεχωριστή εκτίμηση, καθώς αυτά ήταν πάντα πιο κοντά του από τα άλλα και τους είχε παραχωρήσει από δύο βασίλεια στο κάθε ένα. Ο πιο ζωηρός από τους άλλους πρίγκιπες ήταν ο Άρης, θερμόαιμος, πάντα έτοιμος να δείρει, θαρραλέος και τολμηρός. Πιο σοβαρός ήταν ο Κρόνος, που μερικές φορές γινόταν λίγο βαρετός και άλλες πάλι φορές κρατούσε απόσταση από τους άλλους, παρόλα αυτά όμως, όλοι τον σεβόντουσαν αλλά παράλληλα και τον φοβόντουσαν.

Ο Δίας ήταν συμπαθητικούλης άλλα ήθελε πάντα να κάνει και τις φιγούρες του, για αυτό εκτελούσε με σχολαστικότητα τις εντολές του πατέρα του. Ο Ουρανός δημιουργούσε πάντα προβλήματα, λογομαχούσε με όλους και τίποτα δεν του πήγαινε καλά, διέθετε όμως εξαιρετική ικανότητα να εφευρίσκει πράγματα και ήταν εκείνος που θα πρότεινε μία έξυπνη ιδέα, οπότε οι ανάγκες το απαιτούσαν. Ο Ποσειδώνας ήταν ο πιο ευαίσθητος, ένας αληθινός καλλιτέχνης, ίσως και λίγο νευρωτικός. Συνήθιζε να κάνει μακρινά ταξίδια στη θάλασσα και απόφευγε να μιλάει για τον εαυτόν του. Όσον αφορά τον Πλούτωνα, κανείς δε μπορούσε ποτέ να καταλάβει τι είχε στο μυαλό του, ήταν ένας τύπος σκοτεινός που είχε την παραξενιά να καταστρέφει το βασίλειό του, αλλά και όποτε του έκανε κέφι το ξαναέχτιζε ολοκαίνουργιο και πιο όμορφο από ότι ήταν πριν.

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ…

Έτσι κάπως θα μπορούσε να αρχίζει μία μικρή ιστορία που θα μπορούσε να εισαχθεί στον κόσμο των παραμυθιών Μία ιστορία με πολυσύνθετη πλοκή, γεμάτη από συμβιβασμούς εμπλουτισμένη με ένα αιώνιο ηθικό δίδαγμα στο τέλος, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα παραμύθια. Το παραμύθι του ζωδιακού κύκλου στην ουσία έχει τις ίδιες ρίζες και μεταδίδει τα ίδια μηνύματα με τα παραμύθια κάθε τόπου και εποχής. Όλα αυτά μοιάζουν να μας μεταφέρουν σε ένα μαγικό, εξωπραγματικό κόσμο, μετά όμως αντιλαμβανόμαστε ότι πίσω από τα φανταστικά οικοδομήματα κρύβεται η πιο απλή πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα βασισμένη σε προσωπικές και γενικότερες βασικές εμπειρίες, όπως ο φόβος, ο έρωτας, η κατάκτηση της γνώσης.

Αυτός ο συγκινησιακός κόσμος, υποσυνείδητος και πρωτογενής μας παρουσιάζεται μέσα από σύμβολα και εικόνες. Είναι μία προσωποποίηση την οποίαν η ανθρωπότητα την έχει επεξεργαστεί με τη φαντασία της από τα αρχαία χρόνια. Ας μην ξεχνάμε ότι στο μεγαλύτερο μέρος τους, τα κλασικά παραμύθια προήλθαν από συνεχόμενες διασκευές παλαιοτέρων θεμάτων και μύθων που διασώθηκαν μέσα στο χρόνο. Συνεπώς αυτά τα σύμβολα, οι εικόνες και οι προσωποποιήσεις έχουν την αξία του προσώπου, είναι δηλαδή απόλυτες αρχές οι οποίες μεταδίδουν ένα περιεχόμενο παγκόσμια αντιληπτό.

Ο κόσμος των παραμυθιών λοιπόν είναι ένας αρχετυπικός κόσμος γι’ αυτό έχει και ολοφάνερες αναλογίες με τον κόσμο της αστρολογίας. Μήπως δεν είναι και ο Ζωδιακός κύκλος ένα τέλειο, συμβολικό και φανταστικό οικοδόμημα στο οποίο προβάλλονται ο κύκλος της ζωής και ο εσωτερικός κύκλος του ανθρώπου. Εκτός όμως από αυτό και οι λειτουργίες του κάθε πλανήτη έχουν στενή σχέση με εικόνες και τη θεματολογία του παραμυθιού.

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ…
Ας τους δούμε λοιπόν μέσα από μία σύντομη παρουσίαση.

Ο Ήλιος μπορεί να αντιπροσωπεύει τον γενναίο, δηλαδή εκείνον που θριαμβεύει ενάντια στο σκοτάδι, που επαναφέρει την τάξη και το φως, εκεί όπου υπήρχε το χάος και το σκοτάδι. Είναι η αρσενική αρχή που επιβεβαιώνει τις ηλιακές ιδιότητες, δηλαδή την ειλικρίνεια, την τόλμη, τη γενναιοδωρία, το ήθος.

Η Σελήνη σα θηλυκή αρχή σε όλες τις εκδοχές της εικονίζεται με διάφορες προσωπικότητες. Η καλή και μητρική νεράιδα, η καταστροφική μάγισσα ή η προφήτισσα που κάνει θαύματα. Η οποία συχνά παραπέμπει και στις μυστηριώδεις δυνάμεις της φύσης, στη φαντασία, ή στην παιδική ηλικία που τη χαρακτηρίζει το άγχος και η ανάγκη για στοργή.

Ο Ερμής είναι η λειτουργικότητα του μυαλού για το καλό η κακό αλλά λειτουργεί και εξισορροπητικά ανάμεσα στον άνθρωπο και τα υπερφυσικά όντα.

Η Αφροδίτη είναι η αρμονία, η καταλυτική δύναμη του έρωτα που με την ενέργεια του μαγικού φίλτρου, δημιουργούνται οι όμορφες σχέσεις αλλά και λόγω της γοητείας που ασκεί γίνονται και παρεκκλίσεις από τον ίσιο δρόμο.

Στον Άρη μπορεί κανείς να αποδώσει τις δραστικές και ζωτικές ιδιότητες του ήρωα ή εκείνες τις βίαιες του ανταγωνιστή του. Η τον νόμο του πιο δυνατού που συχνά φαίνεται να υπερισχύει στο παραμύθι ή και στην ανυπάκουή σαν προσπάθεια της αυτοεπιβολής.

Ο Δίας μας οδηγεί στη δικαίωση που προβάλλεται στα παραμύθια τόσο καθαρά με τους καλούς από το ένα μέρος και τους κακούς από το άλλο. Στους πρώτους απονέμεται το τελικό βραβείο ενώ στους άλλους είναι αναπόφευκτη η τιμωρία.

Ο Κρόνος είναι παρών σε διάφορες φάσεις του παραμυθιού, σαν εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί για να ξεπληρωθεί μία αμαρτία με την έννοια του καθήκοντος και της υπάκουής. Λειτουργεί, ως εχθρός που σκορπίζει εμπόδια στον δρόμο, που οδηγεί στην κατάκτηση της σοφίας στην τελική φάση του παραμυθιού.

Ο Ουρανός εκπροσωπεί την κατάκτηση της ελευθερίας, τις απρόοπτες εξελίξεις, το απρόοπτο που εισβάλει και αναστατώνει την κατεστημένη τάξη.

Ο Ποσειδώνας έχει πολλαπλές ιδιότητες. Είναι το ευφάνταστο και το απερίσκεπτο, διότι είναι το σύμβολο του κόσμου των ονείρων και των συγκινήσεων, που βρίσκονται έξω από εμάς. Μπορεί να αντιπροσωπεύει την ανύψωση των παθών και των θυσιών ή αντίθετα την πόλωση και τον χαμό. Οι μεγάλες μεταμορφώσεις είναι Ποσειδώνιες και η μαγεία είναι Ποσειδώνια ως κατάσταση της αυταπάτης. Της εξάρτησης από ανώτερες ή κατώτερες δυνάμεις που παραλύουν προσωρινά τη θέληση του Είμαι.

Ο Πλούτωνας συνδέεται με τα πιο ανησυχητικά στοιχεία των παραμυθιών - όπως είναι τα φοβερά τέρατα - και κατέχει τη μαγεία της διττής αξίας του. Εκείνης της καταστροφικής δύναμης, της στραμμένης στο κακό ή της δημιουργικής ενέργειας που παράγει καινούρια ζωή.

Σημείωση: Τα παραμύθια ανάλογα των ζωδίων αναλύονται στα βιβλία οι προφητείες του Σύμπαντος Κόσμου όπως στον Κριό αναφέρεται η Κοκκινοσκουφίτσα υπογραμμίζοντας στο παραμύθι τη διαμάχη ανάμεσα στα δύο φύλα κλπ.

 

“ΑΣΤΡΟ-ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ” ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑ

πρωτη δραστηριοτητα το 1985

ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΠΛΑΝΗΤΕΣ & ΖΩΔΙΑ” ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ 1986 ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ
“Ή ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ” ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ “ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΕΛΕΥΣΕΙΣ”

 

social media

H Γιώτα Καλογερά στα social media (Twitter, Facebook, Google+), διαβάστε τη στον Blogger και δείτε τα video στο κανάλι της στο Youtube.

Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter) για να μπορείτε να ενημερωθείτε άμεσα για τα νέα μας αλλά και τις νέες μας δημοσιεύσεις.