ΓΙΩΤΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ

ΓΙΩΤΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ - OI EKΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Αγαπητοί φίλοι, με λύπη σας ενημερώνουμε πως η κυρία Καλογερά δεν είναι πλέον κοντά μας.

Πήγε στην χώρα των Αγγέλων ανήμερα του Πάσχα.

Η κηδεία της έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο την Παρασκευή 6/5/2016, στο νεκροταφείο Ζωγράφου.

OI EKΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

OI EKΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΑ

Η γνώση της αιτίας των εκλείψεων χρονολογείται πιθανώς από την εποχή των Χαλδαίων. Η πρώτη όμως αναφερομένη έκλειψη είναι από τους Σίνας Αστρονόμους το έτος 2159. Λέγεται μάλιστα, ότι δύο αστρονόμοι της εποχής εκείνης οι ΧΙ και ΧΟ εξετελέσθησαν ως υπεύθυνοι, γιατί δεν κατόρθωσαν να προβλέψουν την έκλειψη του Ηλίου.

Αντίθετα, λέγεται ότι ο Θαλής ο Μιλήσιος ο οποίος μπόρεσε να προβλέψει την έκλειψη του Ήλιου στις 29 Μαΐου το 585 συνετέλεσε στην κατάπαυση του Λυδομηδικού πολέμου. Οι αστρονόμοι έχουν υπολογίσει ότι από το έτος 1207 μέχρι και 2162 θα έχουν γίνει 8.000 εκλείψεις του Ήλιου και 5.200 της Σελήνης.

Έχει εξακριβωθεί ότι αν η πρώτη έκλειψη γίνει τον μήνα Ιανουάριο, τότε μέσα στο χρόνο θα γίνουν 7 εκλείψεις. Ένα τέτοιο φαινόμενο παρουσιάστηκε το 1898, 1917, 1935, 1982.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η Σελήνη κινείται γύρω από τη Γη και συμπληρώνει μία περιφορά μέσα σε 27 ημ.7 ώρ.43 πρ.λ. και11,5 δευτ. χρόνος που καλείται «Αστρική περίοδος της Σελήνης» ή άλλως «Αστρικός μήνας της Σελήνης».

Επίσης, είναι γνωστό ότι η Σελήνη μαζί με τη Γη κινούνται γύρω από τον Ήλιο και ανάλογα με τη θέση της οι Ηλιακές ακτίνες φωτίζουν κάποια περιοχή της. Έτσι από τη Γη φαίνεται να παίρνει διάφορα σχήματα τα οποία ονομάζονται «φάσεις της Σελήνης». Και οι φάσεις της Σελήνης παρουσιάζουν μία περιοδικότητα. Ένας πλήρης κύκλος των φάσεων αυτής διαρκεί 29 ημ.12ώρες, 44 πρ.λ. και 2,9 δευτ. λ.και ονομάζεται «συνοδικός μήνας».

Στην αρχή του συνοδικού μήνα βρίσκεται σε φάση Νέας Σελήνης, τότε που τα τρία ουράνια σώματα Γη- Σελήνη-Ήλιος (με τη Σελήνη στο μέσον) βρίσκονται στην ίδια διεύθυνση. Η Σελήνη ανατέλλει και δύει μαζί με τον Ήλιο και δε φαίνεται από τη Γη, διότι στρέφει προς αυτήν το σκοτεινό ημισφαίριο της, στην περίπτωση αυτή λέμε ότι η Σελήνη και ο Ήλιος βρίσκονται σε σύνοδο, σε σχέση με τη Γη.

Αν συμβεί τα κέντρα των τριών ουρανίων σωμάτων να βρίσκονται σε ευθεία γραμμή, τότε έχουμε το φαινόμενο της ολικής έκλειψης του Ηλίου, καθόσον ο Σεληνιακός δίσκος σκεπάζει τον Ηλιακό δίσκο. Αν τα κέντρα δεν βρίσκονται ακριβώς σε ευθεία γραμμή, τότε έχουμε το φαινόμενο της μερικής έκλειψης του Ηλίου.

OI EKΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

Κατά τη φάση της Πανσελήνου, δηλαδή 14 ημέρες και 18 ώρες μετά τη Νέα Σελήνη, η Σελήνη στρέφει προς τη Γη όλο το δίσκο της φωτισμένο, δηλαδή κατά τη στιγμή που ενώ η Σελήνη ανατέλλει ο Ήλιος δύει.
Αν τα τρία σώματα βρίσκονται στη διάταξη Σελήνη-Γη-Ήλιος (με τη Γη στο μέσον, τη Σελήνη ανατολικά και τον Ήλιο δυτικά), τότε ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε αντίθεση σε σχέση με τη Γη.
Οι στιγμές συνόδου και αντίθεσης ονομάζονται «συζυγίες».

Αν κατά τη διάρκεια της αντίθεσης τα κέντρα των τριών σωμάτων βρίσκονται σε ευθεία γραμμή τότε έχουμε το φαινόμενο της ολικής έκλειψης της Σελήνης, καθόσον ο δίσκος της Γης σκεπάζει το δίσκο της Σελήνης. Αν τα κέντρα τους δε βρίσκονται ακριβώς σε ευθεία γραμμή, τότε έχουμε το φαινόμενο της μερικής έκλειψης της Σελήνης. Στις ολικές εκλείψεις του Ηλίου βλέπουμε ένα μαύρο δίσκο (της Σελήνης) που γύρω από αυτόν ακτινοβολεί η ατμόσφαιρα του Ήλιου η οποία μοιάζει με στέμμα το οποίο είναι λαμπρότερο και ομορφότερο τις εποχές που ο Ήλιος εμφανίζει τις περισσότερες κηλίδες. Όταν ο Ήλιος εμφανίζει λιγότερες κηλίδες το στέμμα δεν είναι ούτε ομοιόμορφο ούτε λαμπερό. Το φαινόμενο της έκλειψης μπορεί να υπολογιστεί με μεγάλη ακρίβεια. Δηλαδή πότε θα γίνει, πόση ώρα θα διαρκέσει, τι είδους θα είναι και από ποια μέρη της Γης θα είναι ορατή.

(Σημείωση. Θα ακολουθήσει θέμα οι εκλείψεις στην αστρολογία)

“ΑΣΤΡΟ-ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ” ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑ

πρωτη δραστηριοτητα το 1985

ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ “ΠΛΑΝΗΤΕΣ & ΖΩΔΙΑ” ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΟ 1986 ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ
“Ή ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ” ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ “ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΕΛΕΥΣΕΙΣ”

 

social media

H Γιώτα Καλογερά στα social media (Twitter, Facebook, Google+), διαβάστε τη στον Blogger και δείτε τα video στο κανάλι της στο Youtube.

Newsletter

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter) για να μπορείτε να ενημερωθείτε άμεσα για τα νέα μας αλλά και τις νέες μας δημοσιεύσεις.